Ништо ново 10

Osrednjost ne priznaje autoritete,

ali talent odmah prepoznaje genija.

Sir Arthur Conan Doyle

Ова се басни од Езоп (околу 620 – 560 г.п.н.е.) објавени за наши прилики од издавачот „Кочо Рацин“, Скопје во 1966 година, но очигледно дека поучната порака не допреле до свеста на субјектите кои од тогаш до денеска се одговорни за важни општествени прашања во нашава заедница.

С л е п е ц

                Некој слепец имал дарба, секое животно што ќе му го положеле во рацете, откако ќе го допрел, да каже од кој вид е. Така, еднаш кога му дале едно волче, го опипал и двоумејќи се рекол:

foto by Marinela

В р а ж а л е ц

                Некој вражалец секоја вечер излегувал од куќата и имал обичај да ги посматра ѕвездите. Кога еднаш, минувајќи низ предградието, го усредсредил целото внимание кон небото, ненадејно паднал во некој бунар. Како што офкал и викал, го дочул некој минувач, му пристапил и откако дознал што се случило рекол:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.