Среќна Нова 1949 година 17

ЗАВРЗЛАМИЈА И ЗАВРЗЛАМЦИ

од Чарлс Дикенс

(објавено во ЈЕЖ, декември 1948)

 Цртежи Десе Јовановић – Глишић

Енглески писац Чарлс Дикенс написао је средином прошлога века роман »Мала Дорит«, који је деловао као бомба у читавом енглеском царству. У том роману Дикенс је извргао руглу енглеску бирократију.

По Дикенсу свака се нова ствар шаље нарочитом надлештву – Министарству заврзламских послова, или Заврзламији, а та бирократска неман дави и прождире све што стигне.

                Министарство заврзламских послова, или просто; Заврзламија било је (а то сви знају и да им се не каже) најважније државно надлештво. Никакав јавни посао, ма које врсте био, није се никад и ни на који начин могао обавити без пристанка Заврзламије.

                Кад би се нешто открила друга Барутска завера[1], и то само на пола часа пре но што ће мина да се упали – нико под милим богом не би имао то право да спасава Парламент док Заврзламија не би сазвала туце конференција, сачинила мерицу трошкова, саставила знам ти ја колико џакова званичних меморандума и док не би исписала читаву једну породичну гробницу неписмене преписке. Дична ова установа већ је била кренула на јуначке мегдане, када је онај јединствени узвишени принцип (који и сачињава читаву тешку вештину: како треба владати) први пут дошао државницима до свести. И она, Заврзламија, прва се бацила на проучавање тог светлог откровења и прва стала да обасјава његовим виделом целокупни службени поступак. И кад год би штогод било ваљало урадити и спровести, Заврзламија је предњачила свим јавним установама у вештини да изнађе  к а к о  д а  с е  н е  у р а д и  

НАСТАВЉА СЕ


[1] Чувена завера против енглеског парламента, 1605 године.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.