Tehnokratska bolest & Uzlet reformističkih društva 4

„Greške treba ispraviti. Treba dati naknadu.

Nastojati okajati grehe.“

Robert Ludlum

»Švicarsko čudo

            Švicarsku priroda nije ništa bolje obdarila nego Nizozemsku. Malo je veća, ali toliko brdovita da pola njena teritorija ne omogućava ni poljoprivredu ni stočarstvo. Nema drugih izvora energije osim vodene. A ruda praktički nema.

Calvin je grubo oblikovao Ženevu da bi od nje stvorio protenstantski Rim. Otada je Švicarska postala – uz Nizozemsku, Prusku i Skandinaviju – stjecište protenstanta koje su tjerali iz Francuske, zatim manufakturista, trgovaca fine metalurgije, prehrambene proizvodnje i farmaceutskih istraživanja.

пејсаж од Швајцарија
(фото by pixabay)

            Švicarski franak sjedi na hrpi zlata: novčanice, što je jedinstven slučaj na svijetu, plaća 100 posto, ako ne i 120 posto u žutom metalu Nacionalna banka. Banke i osiguravajuća društva cvjetaju. Novčarska središta Zürich, Basel i Ženeva igraju međunarodnu ulogu.

            Švicarska industrija koristi minimum sirovina, a maksimum ljudske domišljatosti za preradu i proizvodnju. Znala se specijalizirati u proizvodnji najviše kvalitete i preciznosti, u koju je ugrađena velika vrijednost ljudskog umijeća[1].« …

»N A S T A V LJ A   S E«

Францускиот академик  Alain Peyrefitte во своето дело „Tehnokratska bolest”, на овој начин ни ја представува чудесната Швајцарија и тајната на нејзината општествена определба.


Zürich (foto by pixabay)

[1] Katolički kantoni (koji su se sukobili s protenstantskim 1848 godine u ratu Sondrebund) značajno su manje napredni. To su seoska I tradicionalistička područja, dok su protenstantski kantoni uklopljeni u ekonomiku razmjene I u njima glavnu riječ void “liberalna” buržoazija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.