Q. b. f. f. f. s. 5

“Ima jedna stara taraskonska poslovica koja kaže:

foto by pixabay

»Lopovi iz Pize danju se tuku između sebe, a noću zajedno kradu.«”

Alfons Dode

»Kažu, dobro je u nedoumici obratiti se isakustvu, iako ja lično o iskustvu nemam tako odlično mišljenje. Veli se: iskustvo je majka mudrosti. Možda, ali je lakomislenost majka iskustva, jer da nema lakomislenosti, ne bi bilo ni iskustva.

            Raspitao sam se gde je biro iskustva i u koje doba prima klijente i obratio sam mu se:

  • Imam diplomu univerziteta koja mi daje mogućnosti da budem advokat, novinar, glumac ili činovnik. Za ostale su mi profesije zatvorena vrata ovom diplomom. U nedoumici sam na koju ću stranu?
  • Idi u državnu službu! – odgovori mi iskustvo.
  • Ja bih radije kakvu slobodnu profesiju.
  • Koju?
  • Advokat na primer.
  • Advokat? – učini iskustvo i uznese obrve na čelo. – Ako se držiš zakona, ostaćeš gladan celoga života, a ako ćeš mimo zakona, onda ne moraš, brate, u advokate. Otidi u šumu pa presreći putnike, tako ćeš brže steći a nikakve ti školske kvalifikacije za taj posao nisu potrebne. Ili šta drugo; da braniš nevine ili možda krive? Nevini malo plaćaju, a krivci nemaju para. Ili da daješ savete ženama kako da se razvode sa muževima, ili kirajdžijama kako da ne plaćaju kiriju, ili seoskim predsednicima opština kako da se izvuku od suda zbog pojedine poreze. Sve su to sitna posla. Drugo je da ti padnu šaka braća koja su nasledila bogatoga oca, pa još da uspeš da ih zavadiš. Jer braća kad se zavade, teraju parnicu kroz ceo život, pa ti, kao advokat, u stvari postaneš naslednik onoga velikog imanja i na račun toga nasledstva, živiš kao mali bog. Jest, al’ takve su prilike retke, na to ne možeš pouzdano računati.
foto by pixabay

A novinar? …« PRODUŽAVA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.