Q. b. f. f. f. s. 2

“Moglo bi se desiti da izazovem profesorsku polemiku, a

 poznata je stvar kako su profesorske polemike i opširne i dosadne.”

Branislav Nušić

            »Činovnik?

            Odista primamljiv poziv. Zahteva se da ne misliš i zato dobiješ urednu mesečnu platu. Dovoljno je znati previti tabak i previti leđa; imati visoko mišljenje o svome pretpostavljenome, a vrlo rđavo mišljene o onome koji je pre nego on bio na tome mestu; laskati starijem od sebe i natresati se nad mlađim od sebe; izvežbati uvo da ne čuje sve, a oko da ne vidi sve, umeti, prema potrebi u onome što je crno nazreti i pogdešto belo, a u onome što je belo pogdešto crno; umeti čitati izmeđ’ redova, zažmuriti na jedno oko, zadržati zubima jezik, ljupko se smešiti kad si uvređen, blagodariti kad si izgrđen i biti obavezan kad si nagrađen. Ako sve to savladaš i sve preživiš, živećeš sto godina i dočekati punu penziju.

foto by pixabay

            Advokat?

            Odista primamljiv poziv. U teoriji: braniš nevinoga i progoniš krivoga, a u praksi; braniš krivog a progoniš nevinog; jer kad bi se ostalo pri teoriji, advokatski bi poziv postao iluzoran, Nevinoga, ako je već nevin, nije potrebno ni braniti; krivoga, ako je već kriv, progoni sam zakon i bez advokata. Stoga je najbolje nemati posla ni sa nevnima ni sa krivima, utoliko pre što je vrlo teško znati ko je nevin a ko kriv pa se baviti samo prodavanjem saveta, jer to je jedina srećna profesija koja prodaje savete; sve ostale, kao što su roditelji, učitelji, profesori i kućni prijatelji, daju ih besplatno. I što je najglavnije, kada kao mušterija odeš advokatu, ti nemaš prava ni da pipneš savet pa da kažeš: “Imate li vi na lageru kakav bolji kvalitet?” Nemaš prava ni da mu vratiš savet pa da mu kažeš: “Slušajte, gospodine, ovaj vam je savet nešto prokisao i zaudara na buđu!” Nemaš nikakva prava, pa sviđao ti se savet ili ne sviđao.

foto by pixabay

I zamislite još kakva bi to pakosna šala sudbine bila: ja, koji nisam nikad u životu poslušao ničiji savet, sad prodajem savetePRODUŽAVA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.