Tehnokratska bolest & Dva debelokošca 3

Ave Caesar, morituri te salutant[1].

»… Jer taj slučaj što traje  i pred nama se odvija u nizu postupaka što vode u propast uklapa se u značajke sustava u kojem živi zemlja.

foto by pixabay

            A svi smo suučesnici tog sustava. Prilagođavamo se trhnokratskom cezarizmu koji uvijek djeluje da bi u prvom redu održao svoju slavu i svoje carstvo. …

            … Te dvije priče istodobno su simetrične i proturječne. I u jednoj i u drugoj govori se o najosnovnijim činjenicama stvarnosti: vodi koju svakodnevno pijemo; godinama kad teški radnici odlaze u mirovinu. Obje osvjetljavaju tamne zakutke našeg društvenog krajolika. Na strani administracije javlja se isti dogmatizam, isto užasavanje da se ne dođe do rasprave o tome tko je u pravu, isto nepoznavanje terena, isto preziranje ljudi, isto izbjegavanje dijaloga, uvijek isto tvrdoglavo ustrajanje u greškama, isto mračnjaštvo rođeno od samog nepostojanja javne rasprave. A nasuprot administraciji su „podanici“ kod kojih srećemo uvijek isto mirenje sa sudbinom što se izmjenjuje s pobunama, istu mješavinu posvećene sebičnosti i utopijskih zahtjeva čime samo pribavljaju privid zakonitosti birokratskoj samovolji, bila ona i neograničena; isti bijes protiv države od koje se sve očekuje; čak i rasipanje snaga.

foto by pixabay

            Administracija se javlja kao debelokožac koji je neosetljiv na poticaje. Čas ostaje tvrdoglavo nepokretna odbijajući reforme koje se očito nameću. Čas se zajuri i ništa je ne može skrenuti s njenog pravca, toliko joj je koža debela.

            Na prag francuske tajne stavimo jednog debelokošca koji nepokretno sjedi i drugog debelokošca koji juriša kao što stoje dva kipa bika s ljudskim glavama u Khhursabadu, čuvajući ulaz u labirint

Францускиот академик Alain Peyrfitte, отворено и аргументирано укажува на грешките и пропустите кои се правени и се правеле во неговата општествена заедница. Тој е одличен познавател на приликите во Француска бидејќи во својот работен век бил активен учесник во обликувањето на француската администрација.

foto by pixabay

[1] Lat. Zdravo Cezare, pozdravljaju te oni koji će umrijeti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.