Tehnokratska bolest & Cezar i kornjača 2

Њутн (име које је синоним ума) рекао је он,

foto by pixabay

поред свих својих открића, сматра себе као дете

које купи шкољке по обалама океана истине.“

Лорд Бајрон

»Na vrhu hijerarhije je vođa, koji poput vladara daje smisao tim automatizmima. On je istodobno očinski, human i posvećen šef. Siguran u sebe: siguran da može skretati rijeke i tok povijesti, bez obzira o čemu se radilo.

Kad je De Lattre iz komande u Njemačkoj odlazio u Indokinu, došao se oprostiti od francuskog visokog komesara Andréa François-Ponceta u prosincu 1950. Blistao je od radosti i vjere, ne sumnjajući da će načiniti čuda. I načinit će ih, zato što će u nekoliko tjedna potpuno okrenuti stanje s lošim početkom.

„U trenutku kad je kraj bitke neizvjestan“, rekao mi je, „kad svaki od protivnika može potkleknuti, šef u svojim rukama drži pobjedu ili poraz.“

Osjećaj koji je pokretao „kralja Jeana“ u času kad je uzlijetao prema Indokini, pokretao je i Richelieua u La Rochelle, Luja XIV pod suncem njegovih dvadesetih godina, Bonapartea nakon 18 brumera, Clemenceaua i Pétaina 1917, Focha 1918, de Gaullea za mikrofonom u Londonu 1940 i u dvorcu La Péousseu 1958: krizi se šef nameće kao autoritet snagom karaktera.

Život društva načinjenih po rimskom uzoru ponekad je herojski, često dramatičan. Kako iz te struje visoke napetosti, iz te epske poezije, prijeći u rasute struje, u zbrkanu prozu različitih inicijativa? Hoće li ljudi u društvu institucije koje se raspadaju imati dovoljno „duha gospodara“ da im više ne budu potrebni gospodari?«

„О глупи, преглупи људи! Зар искуство из

foto by pixabay

прошлости ништа не вреди за вас!…

… Али слава је слава! ако хоћете тачно да знате шта

је она, упитајте прасе које њушка у пољу ваздух.“

Лорд Бајрон

Францускиот академик  Alain Peyrefitte, “духот на господарот” го прикажува како многу важна карактерна особина на „шефот“ кога станува збор за технократската болест. Кога „шефот“ не е во состојба да се справува со општествените кризи, тогаш тоа општество има сериозен проблем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.