Tehnokratska bolest & Mali šef 3

„Шта је свет крив што је лончарев лонац

foto by pixabay

прснуо при првој проби? Зато је крив сам

лончар што није хтео да га боље начинити.

… Само луд и непоштен лончар може захтевати

да се сав свет казни за сва времена и векове

зато што његов лонац није испао као што треба.“

Васа Пелагић

            »Uoči revolucije je Arthur Young, poljoprivrednik gentleman, putovao po Francuskoj i već tada je primjetio kako je jedan činovnik odbivši mu dozvolu boravka u Besançonu imao „sanjarski izgled uredskog pisara“, zasjelog na svoja pravila i navike koji se ni za pedalj neće pomaknuti sa svog osvojenog položaja jer želi pokazati koliko mu vlast pripada. Osim ako nekoliko lujdora . . .

            Nekom inženjeru, koji nadgleda radove, moraju mjesni poduzetnici dodati velikodušno napunjene omotnice od straha da će im odbiti posao. O tome prepričava cijeli departman. Ali kako je nemoguće skupiti dokaze, osim uz opasnost koju nitko ne želi na sebe preuzeti, samo se broje godine koje dijele od mirovine tog Verrèsa glavnog grada kantona.

            U nekim zemljama mito je toliko prošireno da postaje dio pravila igre: često i jedino pravilo. Više se ne zna tko je podmićen; nitko ne negira mito. To je vladavina bakšiša.

            U drugima postoji korupcija, ali je javno mišljenje osuđuje, a mehanizmi demokracije progone. Skupštinske komisije vode istrage. To su afere mrvica u anglosaksonskim ili skandinavskim zemljama. Prasne skandal, donose se presude što pogađaju toliko visoko koliko treba udariti. Prihvaćaju se kao najbolji dokaz dobrog rada institucija. Romanske zemlje su treća grupa gdje postoji izvjesna korupcija – u samoj Francuskoj možda manje nego u drugima – ali to niko ne želi priznati, pa prema tome ni progoniti. „Podmazivanje“ u nas, u Italiji zovu bustarella, a u zemljama španjolskog govornog izraza mordida. A ipak, skandali se zataškavaju. O tome bi se trebalo malo dublje porazgovoriti, ali to je tabu tema.«

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.