Nepostojeći problem

“Tko je vama dao pravo da igrate Boga?

Bilo kome od vas. Znadete li što ste učinili…”

Robert Lundlum

Професор Бранко Хорват има свој оргинален став, кога станува збор за  „решавање“ на непостоечки проблеми. Проблеми кои се основна кочница за постигање на благосостојба и квалитетен живот во една општествена заедница. Овој негов став прв пат јавно е објавен во почетокот на 1982 година.

»BRANKO HORVAT: Ja bih nadovezao na tu temu: zajedništvo versus republički interesi. Po mom mišljenju, to je psudoproblem, to jest problem koji ne postoji. I to upravo zato što ne postoji nikakva suprotnost između zajedništva i republičkih interesa. Isticanje nepostojećeg probema, kao i obično, dovodi do konfuzije, a najžešći sukobi se upravo i dešavaju oko nepostojećih problema, jer ih je nemoguće definirati.

Nepobitno je utvrđeno, i to zaista naglašavam – nepobitno, jer su primijenjene metode ekonometrije i statističkih mjerenja, da uvijek kad Jugoslavija u cjelini ubrzava rast, onda rast ubrzavaju sve republike, pa čak i svi gradovi; kad Jugoslavija u cjelini usporava rast, onda to vrijedi i za sve konstitutivne elemente. Kad bi se radilo o republičkim interesima, sve što republika, znači republička vlada sa svim svojim institucijama  može učiniti u odnosu na neku drugu republiku je red veličina možda 0,5%. A ono što Jugoslavija u cjelini, dakle, sporazum svih tih republika, na zajedničkom tržištu, pri zajedničkom istupanju prema inozemstvu, itd. može učiniti je red veličina 5%. Tako da na zajedništvu dobijamo deset puta više nego što bismo možda dobili na nekom parcijalnom republičkom interesu. Prema tome, to ne može biti sukob interesa, jer je očigledno svima u interesu da Jugoslavija u cjelini napreduje i da svi napreduju. Navest ću dva primera koji su za ekonomiste zaista elementarni; ja sam ih izvršio korektno, lege artis, preko međusektorske analize. Ako recimo, Slovenija i Hrvatska, kao najrazvijenije republike, poklone sto milijardi dinara onima južno od Save, naglašavam poklone, ne prodaju, vratit će se natrag  sjeverno od Save 150 milijardi, i to zato što je privreda međupovezana i što oni moraju kupovati robu sjeverno od Save i kad podižu svoje kapacitete; zato što im je ta međusektorska matrica nepopunjena i kad god imaju nekakav nedostatak materijala , reproopreme ili čak finalnih dobara, moraju ići sjeverno od Save i kupovati.«  NASTAVLJA SE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.