Среќна Нова 1949 година 13

… niko nas ne goni, jer u tim prvim trenutcima

niko ne izdaje zapovesti i niko ne zna koga da sluša.

Henrik Sjenkjevič

»П. Х. Бомбатом, међутим, остаде при своме:

            – То је излишно, а осим тога, тровање би захтевало велике издатке, – рече он. – Међутим, мислили смо ми и о кријумчарима и лоповима, те су наши најбољи конструктори то већ узели у обзир при изради нацрта носометра. Ето,видите, из овог детаљног цртежа види се да се ова мало шира робијашка „лисица“ од хром-никел-челика ставља око врата сваког претплатника, а носометар је везан за њу истим таквим нераскидивим ланцем… Носометар се има сваког месеца носити на регистрацију и ако се деси да било ко избегне регистрацију и не плати за потрошени ваздух, овај аутомат овде затвара упусни вентил и непоштена муштерија бива удављена. 

Сем тога, ја сам смислио план спровођења, свеобухватне пропагандне кампање која би имала да почне још са дечијим забавиштима, кампање која би усадила свима неке нове погледе. Тако ће се, на пример, човек без носометра сматрати као да је го. Људи неће ни помислити на то да се појаве међу светом без носометра, исто онако, као што данас нико не помишља да изађе на улицу без панталона…                                  МАЈК КВИН«

Препорака која Мајк Квин своевремено ја представил на американската јавност. Препорака едноставна, јасна до носителите на јавните функции до каде може да се оди со нивните „големи“ планови. Планови кои може да имаат долгорочни непожелни последици во заедницата. Последици за кои несомнено треба многу време да бидат надминати. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.