Autogestion ili participativno društvo 4

foto by pixabay

Чим се раднику или бригадиру учини да му је пала на

памет добра идеја, коју је ишчепркао из неке књиге или

од неког чуо, он одмах мења методе рада, мења састав земље,

песка, не питајући за савет и не извештавајући о

томе одговорно лице. Ако запитате одговорно лице:

„Откуд код вас шкарт?“, оно вам не може одговорити.

Јаков Иљин

»»… Polazim od toga da se treba baviti problemima s kojima se naše društvo susreće i s problemima kojima se susreće današnji svet. … kako organizirati društvo. A u organiziranju društva najdelikatnija komponenta, … je politički sistem.

Laički govoreći, može li se problem – i u svetskim i u domaćim razmerima – definisati kao »politikokratija«?

foto by Marinela

Upravo tako. Kada sam u Švedskoj počeo raditi na »Političkoj ekonomiji socijalizma«, ustanovio sam da predhodno treba redefinirati političku ekonomiju, i to je možda najveća novost u knjizi. Poša sam od toga da je politička ekonomija politika i ekonomija u sintezi iz koje politika proizlazi kao jedna, a ekonomija kao druga strana društva. Moram reći da sam u tih sedam godina rada na knjizi najveći deo vremena utrošio na proučavanje političke i sociološke literature. Mislim da sam pročitao sve što je od nekog značaja, a i razgovarao sam sa ljudima koji važe kao najveći autoriteti na tom području.

Šta je u vašoj knjizi zaintrigiralo stručnjake?

Prije otprilike jedne decenije ponovo je na Zapadu oživio interes za političku ekonomiju. … Onda se pokazalo da ekonomski modeli moraju nećem da služe. Sasvim naivno su ljudi najpre pokušavali da iste modele primjene i u Africi, i u Americi, i u Sovjetskom Savezu. Ubrzo se vidjelo da to ne funkcionira. U različitim društvima, u različitim »politikama«, ekonomija se različito ponaša. …« NASTAVLJA SE

Во денешно време представниците на научната заедница од областа на економија, едноставно не се занимаваат со економските прашања. Иако основата која ја има оставено професор Бранко Хорват представува непроценлива вредност која треба да се надоградува. Но тоа е само за одговорни субјекти кои имаат сериозен пристап кон денешниве општествени проблеми.

1 thought on “Autogestion ili participativno društvo 4”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.