Lovci na kačkete 2

Leno pseto dok ne vidi zeca,

neće ga tražiti, ali kad ga vidi – drž´ se, zeče!

Svetolik Ranković

            »Rečju u celom kraju je od divljači ostao samo jedan matori zec-ugursuz, koji je kao čudom umakao taraskonskim masovnim pokoljima i zaintačio sad a tu živi! U Taraskonu je taj zec veoma poznat. Dali su mu i ime. Zove se Brzak. Zna se da mu je leglo na zemljištu g. Bompara, – što je, uzgred budi rečeno, udvostručilo i čak utrostručilo cenu tom zemljištu, – ali još nisu uspeli da mu dohalaju.

U ovom trenutku, nema više od dvojice do trojice ljutih lovaca koji su se osvrtali na njega.

Ostali su digli ruke, i Brzak se već davno pretvorio u mesnu praznovericu, iako je taraskonac po svojoj prirodi veoma malo sklon praznovericama i jede laste u umokcu, kad ih nađe.

  • Pa lepo! – reći ćete mi vi, budući je divljač tako retka u Taraskonu, šta to onda rade taraskonci lovci svake nedelje?

Šta rade?

foto by pixabay

Eh, bože moj! – Odlaze u polje na dve do tri milje od grada. Sastave društvanca od petoro do šestoro njih, lepo se izvale u senci nekog bunara, kakvog starog zida, masline, izvade iz svojih lovačkih torbi komadešku govedine kuvane u pari, presnog luka, taraskonsku kobasicu, koju sardelu, i počnu beskrajan ručak, zalivan nekim od onih lepih ronskih vina što gone čoveka na smeh i na pesmu. 

Posle toga, kada su se dobro potkrepili, dižu se, dozivaju pse, pune puške i kreću u lov. Što znači da svaki od te gospode uzima svoj kačket, baca ga u vazduh što više može i puca na njega u letu s peticom, šesticom ili dvojkom – prema tome kako se dogovore.

Onaj koji najviše puta pogodi svoj kačket, biva proglašen za kralja lova, i uveče se kao pobednik vraća u Taraskon s izrešetanim kačketom na vrhu puške, usred laveža pasa i jeke od trube.«

Така тоа го прават тарасконците лиовџии, сите се способни ловџии, сите сигурно може да го погодат својот качкет и сите се победници на крајот од денот. Alfons Dode можеби кога го пишувал ова дело Tartaren Taraskonacги знаел и нашиве сегашни прилики, особено кога го поставува прашањето „што прават“? Одговорот е едноставен слават победа, бидејќи сите се победници. Победници кои само чекаат кога ќе дојде наредниот ден кога повторно  ќе се оди во лов, иако однапред се знае дека единствената ловина се само нивните качкети.

1 thought on “Lovci na kačkete 2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.