Q. b. f. f. f. s. 4

„Нек вам судбина удели славу за којом жудите,

foto by pixabay

и умешност које немате. … Велики људи

нису никад много ценили велике награде.“

Лорд Бајрон

»I zato valjda, što glumci kazuju veliku reč istine pod šarenim i lažnim ornatima nazvali su ih sveštenicima Talijinim. Kad sam prvi put, kao dete, čuo da glumce nazivaju sveštenicima, ja sam se ovako domišljao: onaj što igra ljubavnika mora da je arhimandrit; onaj što igra intrigante mora biti da je okruženi prota; onaj što igra komične uloge mora biti da je predsednik konzistorije, a onaj što igra Kraljevića Marka i razmahuje buzdovanom mora da je đakon, jer i naš đakon tako kadi o službi kao da mu je buzdovan u ruci. Docnije sam pojmio i priznao da su glumci odista sveštenici, samo bez svešteničkih prihoda, bez činova i bez crvenog pojasa, jer bi im ovaj spao sa mršava trbuha.

Ono što je u glumačkome pozivu osobito prijatno, to je što on svoju javnu reč, svoj posao, svoju zadaću vrši maskiran. To čine, doduše, i svi ostali u životu, samo je razlika između njih i glumaca u tome što glumac uzima na sebe pravu masku, masku koja odgovara roli koju izvodi: sebičnost maskira kao sebičnost, zlobu kao zlobu, a pakost kao pakost, dok u životu to drukčije biva; tamo se jedna rola igra a druga maska stavlja. Političar, na primer, na svoju sebičnost stavlja masku rodoljublja; nasilnik na svoje nasilje stavlja masku pravde; bogataš na svoje zelenaštvo stavlja masku dobročinstva; raspuštenica na svoje iskustvo stavlja masku naivnosti, a zlobnik na svoje savete stavlja masku prijateljstva.

foto by pixabay

I kad su svi ovi pozivi, sa svima svojim dobrim stranama, prošli kraj mene, ja sam još sa diplomom pod pazuhom, stajao nerešen kuda ću i na koju stranu: u advokate, novinare, glumce ili činovnike. …« PRODUŽAVA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.