Tehnokratska bolest & Svirač frule 4

“Bila je to vatra, koja je bila visoka kao neki

foto by pixabay

veliki grm ili stablo, i nije prestajala ili jenjavala,

nego gorila dalje, dan i noć.”

Mika Waltari

»Hans je nesumnjivo bio okrutan čarobnjak. Povijest se isto tako nesumnjivo s nama grubo našalila: da bismo naučili što je napor, nismo morali početi kušanjem voća koje je drugima dozrelo. Napor se rađa samo u opasnosti: nije li najstrašniji poraz naše povjesti rodio pokret otpora i njegov kasni izdanak, preporod šezdesetih godina? Iako sam oštro upozoravao na opasnosti koje na nas vrebaju – raspadanje i eksploziju – nije to zbog sumorne naslade, nego da bih izazvao budnost i pokrenuo reflekse da preživimo.

Neka nas danas i sama pomisao na poraz drži budnima! Legende postoje da bi nas poučile. Ako se čini da lice Francuske koje sam pokazao, više liči okrutnoj legendi nego istini, nadam se da sam tu legendu dovoljno uzdrmao da smo naučili da odbacimo sve što bi je moglo prizvati natrag.

foto by pixabay

Onda više nećemo biti nalik na građane Bacharacha, niti igračke svoje prošlosti, koji su ipak sami bili krivi za svoju propast. Bit ćemo odrasle osobe koje će, crpeći snagu iz sebe, naučiti kako da otjeraju nesreću, kako da mladima vrate volju da ne bježe.«

Francuski akademik Alain Peyrefitte ovom legendom o gradu Bacharach završava svoje životno delo Tehnokratska bolest”. Ovaj iskusni majstor intelekutalnog pera na pristupačan i pragmatičan način nudi rešenja kako njegova društvena zajednica – Francuska, da izađe iz društvene krize u kojoj se našla u njegovo vreme. Vreme u koje je on gradio svoju profesionalnu i društvenu karijeru. Dali se iz dela “Tehnokratska bolest” koje se odnosi za Francusku i njene građane može nešto naučiti, izvući korisna pouka, kako koristiti društveni alat. Pouka koja se pre svega odnosi na prvog “Tehnokratu” svake društvene zajednice, koj treba prilagođavati svoj mentali sklop sadašnjem vremenu. Sadašnjem vremenu, a ne vremenu feudalne vladavine. Jer društvena zajednica nije sama sebi cilj, već ima cilj da svojim građanima omogući kvalitetan život i blagostanje u sadašnjem vremenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.