Tehnokratska bolest & Svirač frule 3

“Teška i samorana starost beše im odmazda za ta

njihova nedela. Pitao sam ih, zašto. Odgovorili su:

morali smo! Takva su bila vremena . . .”

Momo Kapor

                »Evo danas nas genij povijesti pita kao i Hans stanovnike grada, jesmo li spremni platiti cijenu. Hoćemo li kao i oni doći u iskuđenje da odgovorimo: „Šta imamo mi s tim podmirivanjem duga nesreći sada kada nam razvoj događaja pruža sigurnost?“

                Stanovnici Bacharacha nisu shvatili da je platiti cijenu značilo učvrstiti svoje izglede – da se ukorijene u svom poslu, da bi malom dobrovoljnom žrtvom izbjegli veliku nametnutu žrtvu. Hoćemo li mi bolje shvatiti? Hoćemo li biti na visini svojih mogućnosti? Ili ćemo dopustiti da nas poplave prijetnje i da izgubimo svoju omladinu?

Bacharacha

                Koja je cijena? Cijela ova knjiga odgovara: cijena je odgovornost i neovisnost. Ne nemar, nego volja da se odgovori na izazove. Ne nehaj, nego napor. Poštovanje individualnih i kolektivnih prava. Uporno traženje novih ravnoteža. Odlučnost da se ušutkaju svađe prošlosti, utopistički delirij, mržnja. Mašta da se novim problemima nađu nova riješenja. Za nas je to visoka cijena jer nas je naša tradicija navikla da iz apatije padamo u grčeve, navikla na egoizam, na nerede, a ne na autodisciplinu slobode.

                Povjest nas je mogla osloboditi vanjske bijede, materijalne zaostalosti, institucionalnih zala. Ona je to učinila. Ali nas nije mogla osloboditi naše unutrašnje bolesti: na nama je da to sami učinimo. To je cijena koju treba platiti.

                Imamo li još vremena? Već smo odbili da platimo cijenu. I već nam budućnost bježi kroz prste kao djeca Bacharacha . . .

                Mi smo istrpjeli svoju nesreću. Ne budemo li znali zgrabiti svoju sreću, okrenut će se u propast. Ne mora to nužno biti apokalipsa; naprosto gađenje i gorčina starosti bez djece. Možda će ipak biti apokalipsa: može li kolektivna organizacija koja više ne ulijeva povjerenje izbjeći propast?NASTAVLJA SE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.