Tehnokratska bolest & Svirač frule

... само децата беа во состојба да ги надраснат настаните,

бидејќи тие немаат минато – за нив само сегашноста има значење.

Пауло Коелјо

»Hans, svirač na fruli, izmamio je štakore iz svih podruma, žitnica, iz svih smradnih rupa Bacharacha, starog grada na obali Rajne, što su ga bili preplavili. Njegov čarobni napjev odvukao je ogavne životinje prema rijeci koja ih je uskoro progurala.
Hans se vratio u grad i našao ga u ludom veselju. Tu je dan ranije s gradonačelnikom i njegovim ljudima bio uglavio cijenu. Sada kad je grad izbavljen, odbijaju da mu plate dug na koji se grad obavezao.

Hans bez riječi ponovo uzima svoju začaranu frulu i zasvira neobičan napjev. I, gle, sva djeca Bacharacha, od one koja su tek prehodala pa do one koja su već voljela plesati, čak i dojenčad na rukama svojih starijih sestara – sva su napustila ulice, kuće i škole, te krenule za napjevom. Hans ih je vodio preko polja i šuma u brda, odakle se više nikada nisu vratila . . .

U ovoj staroj rajnskoj legendi, koja nosi prastaru narodnu mudrost, ne mogu a da ne pročitam parabolu o Francuskoj i za Francusku.

Ona nas vraća na preklinjanje prije tisuću godina pod svim crkvenim svodovima: „Oslobodi nas, Gospodine, kuge, glada i rata“. Stoljećima su bijeda i pokolji izjedali naš narod, kao što su izjedali i druge. Pod neusporedivim sjajem, mučili smo se da barem preživimo.

Zatim nas je oslobodila ruka sudbine. Čarolija koja je došla odnekle spasila nas je, a da ni sami ne znamo kako, starih zala. Ali, ne melodijom iz frule, nego zaglušnom simfonijom koju su zajedno stvorili dahtanje parnih strojeva, drndanje motora, kuckanje brzojava, lupa rotacionog stroja, brujanje elektronskih strojeva sve do udaljenih eksplozija atomskih bombi, stravičnih jamaca mira. …« NASTAVLJA SE

Дали ние како сериозна заедница можеме да извлечеме поука од оваа стара рајнска легенда, која францускиот академик Alain Peyrefitte на разбирлив начин ја представил во своето дело “Tehnokratska bolest”. Поука која многу одамна е запишана во книгата на народната мудрост.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.