Среќна Нова 1949 година 14

„Ko je vitez, ko je dobri junak!

povede se roblje crnogorsko!“

Petar Petrović Njegoš

»“Родитељи“ – Е. и Ж. Шатрови

Планер Маслуков, Тихон Павловић, вратио се кући веома узбуђен.

  • Срамота једна! – загрме још на вратима. – И то су ми родитељи… Једног сина имају, па ни о њему не воде рачуна.
  • Шта се десило? – пита жена.
  • Ти знаш нашег главног багајника Кисљицина?.. Лепо, идем ти ја сад поред биоскопа „Метропол“ и спазим његовог сина Вовку. И шта мислиш, шта тај разбојник ради? Тргује ци-га-ре-та-ма! Балавац један, тек му је десет година, а већ се бацио на трговину! Како ти то изгледа, а? Ја сам њега, наравно, за врат – па код родитеља. Нагледај се, главни благајниче свога чеда! Код Кисљицина лом. Баба заплака, мајка доби хистеричан напад, а отац сву косу почупа… Другим речима – драма!
  • Па како и не би, – са саучешћем уздахну жена. – Вовка – и цигарете!
  • Шта ћеш, дете је! Али Кисљицин, Кисљицин! Дозвољава да му син буде прави беспризорни! Какав је то начин?! Деца – наш ослонац, наша будућност, а тамо – извол’те, молим лепо – три комада за рубљу „Беламор“, навали народе!

Масљуков задуго не седе да руча. Узбуђено корача по соби дајући одушка својим осећајима, светим, узвишеним осећањима оца и грађанина. Планер жигоше и грди Кисљицина, његову жену и стару ташту, а за Вовку каже да је пират, касташ па чак и флибустиер.

  •  Ма шта те се тиче Вовка? – каже најзад жена. – Па ти и нашем Кости поклањаш мало пажње.
  • Хм! То јест, како то мислиш да му поклањам мало пажње? А ко га је водио на вашар за време ферија?
  • И то је све! А у његову школу не завирујеш, његове те оцјене не интересују! Не разговараш с њим, не играш се с њим.« НАСТАВЉА СЕ

Поучна сказна за секој родител кој сака да се занимава со своето дете. Објавена од менаџерскиот тим на култното списание »Јеж« во новогодишниот број за Среќна Нова 1949 Година.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.