Среќна Нова 1949 година 12

Šta oni znaju, kako ne treba gledati unatrag, nego naprijed!

Miroslav Krleža

            » – Да не бисмо остали на теоретисању, већ да, као пословни људи, будемо конкретни и практични, ја ћу вам сад приказати нацрт модерног, аеродинамичког, хромираног носометра са циферблатом од несаломљивог секурит-скала. Овај апарат показује у доларима и центима тачну цену оне количине ваздуха, коју је наш субјект прогутао и за коју мора да плати таксу. Из цртежа се, мислим, јасно види да је носометар заиста веома удобна и лепа стварчица, коју ће сваки Американац носити са оправданим поносом. Сматрам својом дужношћу, џентлмени, да вам узгред напоменем да ће производња носометра од најразноврснијих материјала у разним величинама, бојама и ценама, представљати већ само по себи врло привлачан бизнес из кога се као од шале може направити доста милиона долара: ову досад изгубљену зараду, такође, можемо да књижимо у ставку наше пасиве. . .

Један заваљени капиралиста се као прену из заноса. 

  • Слушајте, колега, – прекиде он референта, – а зар не би било практичније да се читава ваздушна атмосфера темељно затрује? Онда би се појавила огромна потражња за гасним маскама које би ми разуме се, производили у комбинацији са ваздухо-метрима. Ја се с вама у начелу потпуно слажем, идеја је изврсна, само мислим да је тровање ваздуха апсолутно неопходно ако желимо да се обезбедимо од кријумчарења и краће. Па знате, забога, и сами како се народ исквариоНАСТАВЉА СЕ

Во сегашно време нашава општествена заедница обилува со како ги нарекува Мајк Квин „деловни луѓе конкретни и практични“. Тие одлично ја користат „исквареноста на народот“ за свои лични цели и брз просперитет. Дали ова идеја кај нас потекнува од овој текст на Мајк Квин, тешко е да се одговори, но сигурно не е од наше „производство“ туку е донесена од “декадентниот” запад.

autor teksta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.