Nova svest

foto by pixabay

veliki lopovi uvek

izgledaju kao pošteni ljudi.

Žil Vern 

»Kolektivni egoički um je najluđi i najdestruktivniji entitet od svih koji su ikada nastanjivali ovu planetu. Šta mislite da će se desiti na ovoj planeti ako ljudska svest ostane nepromenjena? … Ali, sama činjenica što ja ovde govorim, a vi to slušate ili čitate, predstavlja jasan znak da nova svest zaista polaže temelje na ovoj planeti.

foto by pixabay

U ovome nema ničeg ličnog, ja vas ne podučavam. Vi ste svesni i slušate sami sebe. Postoji jedna istočnjačka izreka: „Učitelj i učenik zajedno stvaraju učenje.“ U svakom slučaju, reči same po sebi nisu značajne. One ne predstavljaju Istinu; one samo ukazuju na nju. Ja govorim iz prisustva, i dok budem govorio, vi ćete možda biti u mogućnosti da mi se pridružite u tom stanju. Iako svaka reč koju izgovorim ima istoriju, naravno, i dolazi iz prošlosti, kao što to čini svaki jezik, reči koje vam ja sada kazujem nosioci su visikoenergetske frekfencije prisustva, prilično udaljene od značenja koje kao reči pokrivaju.

Tišina je još moćniji nosilac prisustva, stoga, čitajući ovo ili slušajući kako govorim, postanite svesni tišine između i ispod reči. Budite svesni praznine. Oslučkivati tišinu gde god da se nalazite jednostavan je i direktan način da postanete prisutni. Čak i ako postoji buka, ispod i između zvukova uvek se nalazi izvesna tišina. Osluškivanje tišine će istog časa u vama izazvati mir. Jedino mir u vama može da pojmi tišinu izvan vas. A šta je drugo tišina do prisustvo, svest oslobođena misaonih oblika? …«

Eckhart Tolle kada je pripremao svoje delo Moć sadašnjeg trenutka, vrlo dobro je znao, da je u tom trenutku industriska era kao nivo razvoja savremenog društva, došla do svog kraja. Ovo delo Eckhart Tolle je objavio 1999 godine, tada odprilike nastupa doba informatičke ere. Zato je bilo neophodno da se i ljudska svest prilagođava novim društvenim uslovima. Ali to se odnosi samo za društvene zajednice koje slede savremene društvene tokove. Dok naša zajednica i tada i sada duboko je zaglavljena u svoj feudalni mentalitet. Zato je obaveza subjekata koji raspolažu i troše društveno bogatstvo utoliko veća da prvo promene sebe, odnosno da svoju svest prilagode savremenim društvenim potrebama. A zatim da se koracima od „sedam milja“ priključimo razvijenim društvenim sistemima.

2 thoughts on “Nova svest”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.