Tehnokratska bolest & Neodgovornost

Francuska bolest je politička bolest . . . Francuzi su

gotovo sasvim  izmakli svojim političkim dužnostima.

Kako može postojati država tamo gdje više nema građana? …“

Henri d´Orléans, grof od Pariza

Francuska bolest (1954)

»U dnu labirinta šćućurio se sustav slabo poznate vlasti: kad shvatimo njene pokretače i posljedice, shvatit ćemo i “francusku bolest”.

Ne predlažem ovdje znanstvenu analizu tog sustava. Kao što turistički vodič nudi putniku nekoliko mogućnosti za razgledanje, tako bih i ja želio u nekoliko obilazaka organizirati istraživanje našeg komandnog aparata.

Prvi izlet će nas upoznati s bitnom odlikom krajolika: neodgovornošću.

foto by Marinela

Na hijerarhijskoj ljestvici nikad se ne preskače ni jedna prečka, pa bila u pitanju najnevažnija odluka. Skroman činovnik moli dopust? To mora načiniti “hijerarhijskim putem”. Odluka će se zatim spustiti istim putem. Debljina dosjea ne ovisi o važnosti predmeta, već organizma.

Na uspinjane i spuštanje bezbrojnim stepenicama rasipa se energija. Često se iscrpi prije nego što se stigne do vrha ili do dna. Poticaji što dolaze odozgo često se i ne prenesu niže, kao što ni baza ne može uvijek upozoriti vrh: oni koji znaju, ti ne odlučuju; oni koji odlučuju, ne znaju. Događa se i to da nitko ne odlučuje, a da se odluka ipak provodi dobivenom brzinom, iako nikad nije ni donesena. …

… Hijerarhija zakriva zaštitnim zastorom process donošenja odluke: ne zna se tko odlučuje; uz pretpostavku da netko odlučuje. A ipak, ma kako slab bio njen učinak, ona se drži. Jer je postala raison d´être onih od kojih je sastavljena. Kakav bi autoritet mogao imati neki rukovodilac na srednjem položaju ako bi se poslovi mogli obavljati i mimo njega? Nesvejesno se opire bržim vezama iz kojih bi ispao kratkim spojem; decentralizaciji koja bi ga istisnula.«

Според францускиот академик  Alain Peyrefitte, “неодговорноста” е многу важен фактор кога станува збор за технократската болест. Кога постои неодговорност, тогаш не се знае ни кој одлучува. Таквиот однос со општествениот алат само ја продлабочува општествената агонија, во која најмногу губи граѓанинот. Доколку се сака одговорниот раководител да има ауторитет и углед мора да има одредено ниво на интегритет. Тогаш тој или таа мора да поседуваат соодветни знаења и завидно ниво на човечки квалитети. На овој начин тие треба секогаш да поставуваат кон своите подредени соработници соодветни критериуми за давање на конкретни технократски услуги. Овозможувајќи на тој начин задоволство на граѓаните, вработените и предпоставените субјекти.

2 thoughts on “Tehnokratska bolest & Neodgovornost”

  • Neodgovornost je “nacionalni sport” na ovim prostorima kada neko dođe na društveno odgovornu poziciju.

  • Луѓе кои знаат по дефиниција се одговорни, додека тие што не знаат само се обидуваат да имаат некаква одговорност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.